Skijakker

Hvad er en skijakke?

Kender du forskellen på en skijakke og en vinterjakke? Det er faktisk de færreste der kender forskellen. Derfor ender det desværre også med, at de fleste ofte tager deres normale vinterjakke med på skiferie, hvilket bestemt ikke er optimalt. Jeg vil nu forklare dig hvad forskellen på en vinterjakke og en skijakke er, og dermed håber jeg du vil overveje, at købe en skijakke næste gang du skal på skiferie. Det skylder du dig selv!

Hvad er forskellen på en vinterjakke og en skijakke?

Vinterjakker og skijakker er lavet for, at opfylde hvert deres behov. En vinterjakkes formål er, at holde dig varm og tør under normale vinterforhold. Det vil sige: Den skal holde dig tør og varm når du går en tur, er på vej i skole/på arbejde eller foretager dig andre normale hverdags aktiviteter. Når du løber en tur vil du ikke bruge din vinterjakke, da den ikke er beregnet til dette formål. Det samme gælder når du står på ski. En vinterjakke er ikke lavet til, at dyrke motion i! Den er tung, tyk og svær, at bevæge sig i. En skijakke er derimod ligesom en løbejakke. Optimeret til den aktivitet du nu skal foretage dig. Når du står på ski/snowboard skal du bruge en jakke der er let, tynd og nem, at bevæge sig i. Din hud skal kunne ånde igennem den, og komme af med sit sved, samtidig med, at den ikke skal lukke vand ind.  En skijakke er ikke lavet for, at holde dig varm. Når du står på ski/snowboard skal du bruge trelags princippet: Et svedtransporterende lag inderst inde (f.eks. termoundertøj), et mellem lag til, at holde  dig varm (f.eks. en fleecetrøje) og et yderlag (skijakken) der skal holde vind og regn ude.

Skijakken skal ikke holde dig varm, men derimod være rigtig god til, at holde vind og vand ude. Følger du dette tre-lags princip, vil du få en væsentlig dejligere tur på ski, da du har så meget nemmere ved, at bevæge dig og komme af med svedden.

Hvilke krav skal jeg stille til en skijakke?

Der findes mange skijakker derude, og der vil være mange butikker der vil påstå, at deres vinterjakker vil være mere end gode nok til din skiferie. Du vil også ofte opleve, at der står en masse ubrugelig tekst/facts på mange skijakker blandt andet, at de er 100% vandtætte dog uden, at de vil fortælle dig hvor stort et vandtryk de kan holde til. Lad dig ikke narre. Vi giver dig her et par gode råd til, hvordan du vælger den rette skijakke.

Dette skal du kigge efter, når du leder efter en skijakke:

  • Vandtæthed – Det er meget vigtigt, at du ikke bliver våd når du er langs på skibakkerne. Du vil forhåbentlig hele tiden være i kontakt med sne/vand og dit tøj skal derfor kunne holde til lidt af hvert. Måden du vurdere om en skijakke kan holde vand ude er ved, at kigge på hvor stort et vandsøjletryk den kan holde til. Måden man måler dette på er ved, at spænde et stykke af skijakken op mellem to rør. Det øverste vand fyldes med vand indtil vandet bryder igennem skijakkens stof. Jo højere vandet står i dette rør inden det bryder igennem, jo mere vandtæt er din skijakke. Man siger generelt, at et vandsøjletryk på 3-4.000 mm er nok til, at du ikke bliver våd. Jeg vil dog anbefale dig, at gå noget højere op og finde en skijakke der som minimum kan holde til et vandsøjletryk på 8-10.000 mm. Så er du i hvert fald sikker på, at du ikke bliver våd, selv efter flere timer på pisterne.
  • Åndbarhed – Åndbarhed er også et rigtig vigtigt element, at kigge nærmere på når du vælger din nye skijakke. Jo højere åndbarhedsgrad, jo mere sved kan kroppen komme af med og jo mindre vil du begynde, at fryse. Åndbarheden måles i hvor mange liter vand/sveddamp en jakke kan transportere pr. kvadratmeter pr. 24 timer. Som minimum bør du vælge en skijakke med en åndbarhed på 3.000 g/m2/døgn. Jeg vil dog igen anbefale dig, at gå længere op og vælge en skijakke der har en åndbarhedsværdi der ligger på omkring 8-10.000 g/m2/døgn. Det vil være det værd i sidste ende.
  • Lynlås – Alle lommer skal kunne lukkes med en lynlås, skijakken lige så. Lynlåsen skal være lavet i en meget kraftig og god kvalitet. Dertil skal den være dejlig stor og nem, at komme til, så du kan bruge den med handsker på. Det vil du hellere end, at skulle tage handskerne af hver gang du vil i dine lommer.
  • Halskraven – I halsen er det vigtigt, at din skijakke har et blødt materiale, så din hage ikke vil blive irriteret. Især for mændene er dette meget vigtigt, da de små skægstubbe vil fremskynde irritationsprocessen. Jo blødere materiale, jo bedre. Pas dog på, at det ikke er for “lang håret” materiale, så sneen kan fryse sig fast i det.
  • Snefang – Snefang er noget af det dejligste du kan have i en skijakke. Gå efter en skijakke med et snefang i ærmerne og rundt om hoften. Sørg for, at det sidder så tilpas stramt, at sneen ikke kan komme op, men samtidig skal det ikke sidde så stramt, at den ikke kan holde sig lukket under diverse bevægelser. I håndledet er det praktisk med et snefang der fungere som en lille “handske” som går ind i din skihandske. Chancen for, at du får sne i ærmerne med disse snefang er nærmest 0%.
  • Farver – Chancen for, at du falder og kommer til skade, er desværre væsentlig større når du står på ski end ellers. Her ønsker du, at kunne blive fundet hurtigst muligt. Dette gør du IKKE ved, at købe en smart hvid skijakke. Køb en skijakke med nogle kraftige farver, så du giver en god kontrast til sneen. Røde/blå farver især, er rigtig gode til en skijakke. Sikkerhed frem for alt.

Kan du finde en jakke der lever op til disse krav, så har du højst sandsynligt fundet en meget god skijakke.

Hvilken skijakke skal du så have?

Det kan være svært, at vurdere hvilken skijakke du skal have. Jeg vil dog anbefale dig, at vurdere med dig selv hvor meget du kommer til, at skulle bruge din skijakke. Er du nybegynder og afsted hvert andet-tredje år, så ville jeg ikke købe en skijakke til mere end 1000 kroner. Er du afsted en uge hvert år, så ville jeg købe en lidt bedre skijakke, da den bliver noget mere brugt. Er du afsted flere gange om året, så bør du ikke spare på din skijakke. Gå efter de bedste modeller du kan finde.

Ekstra udstyr mod laviner

Er du bange for, at fare vild på bjergene? Kører du meget off-pist hvor der er ekstra stor chance for laviner? Så vil jeg anbefale dig, at købe en skijakke/skitøj med RECCO sikkerhedssystem. Dette er en vedligeholdelsesfri sender som er indbygget i din skijakke/skibukser. Den udsender et konstant signal, som redningsfolk vil kunne registrere hvis du skulle blive fanget af en lavine. Den kan altså afgøre om du bliver fundet eller ej. Du kan efterhånden finde RECCO systemet selv i de billigere skijakker, så hvis det er muligt, at købe en skijakke med RECCO systemet, så vil jeg anbefale dig, at købe denne fremfor den tilsvarende uden RECCO systemet.

Hvor kan jeg købe en god skijakke?

Du burde nu være i stand til, at finde en god skijakke der kan give dig en væsentlig bedre oplevelse på pisterne. Jeg har altid før købt mine skijakker i sportsbutikker, men de seneste par år er der kommet nogle fantastiske skijakker til salg i diverse webshops i Danmark, og til en meget lavere pris end i butikkerne. Jeg har rigtig god erfaring med, at købe skijakker på nettet, og jeg vil anbefale dig, at prøve det samme. Der kan være rigtig mange penge, at spare! Du kan se et kæmpe udvalg af skijakker på denne webshop. De har over 1.000 forskellige skijakker, at vælge imellem, så du bør helt bestemt kunne finde en der passer dig her.

Jeg håber du er blevet klogere og, at du fremover vil få nogle helt fantastiske skiture. Hvis du har fundet artiklen brugbar, vil jeg sætte meget stor pris på, at du deler den med dine venner og kollegaer, så de også kan få en forbedret skiferie.

powered by Typeform