Læderjakker

Hvad er en læderjakke?

En læderjakke er en jakke der er primært lavet af læder. Mange læderjakker vil ofte have et andet, blødere materiale på indersiden. Læderjakker er som regel lavet med huden fra okser/køer eller bøfler. Huden fra disse dyr kan bruges, da det igennem en garvningsproces bliver til et kanon stærkt, smidigt og holdbart materiale.

Kvaliteten af læder som bliver brugt til jakker kan være ekstremt varierende. Det afhænger alt sammen af, hvor i landet dyret kommer fra, hvilken race dyret er og hvilke vilkår dyret har levet under. Jo dårligere forhold en okse f.eks. har haft jo flere huller og skader kan der være i huden. Derfor er det oftest huden, fra dyr i Europa der bliver brugt til læderjakker, da dyrene har meget bedre levevilkår her, end de fleste andre steder i verdenen.

Hvilke forskelle er der på læderjakker?

Den største forskel på læderjakker er hvilket læder der er blevet brugt. Der kan være stor forskel i udseende, styrke og holdbarhed alt efter hvor i verdenen læderet kommer fra, hvilken race af dyr det er lavet af og hvordan garvningsprocessen har været. De billigere læderjakker vil som oftes være lavet med en smule mindre omtanke for hvilket læder der er blevet brugt end de dyre læderjakker. Mange producenter af dyre læderjakker vil som oftest være meget ivrige efter, at fortælle dig hvilket dyr læderjakken er lavet af, hvor den er lavet og hvor gamle traditioner de bruger på, at bearbejde læderet. De har som regel mere omtanke for hvilket kvalitetsprodukt de skal levere og går meget op i, at det skal være helt perfekt. Dermed ikke sagt, at en dyr læderjakker behøver, at være bedre end en billigere, men der er en slags sammenhæng mellem pris og kvalitet. De helt billige læderjakker kan også være lavet af kunstigt fremstillet læder.

Hvilke fordele er der ved læderjakker?

Da læder er lavet af dyrehud/dyreskind er det naturligt vandafvisende, ligesom din hud er. Dertil er læder rimelig tykt, og kan derfor holde til, at få et par skrammer før der går hul, hvilket også er grunden til, at det bliver brugt i stor stil til motorcykel-dragter/jakker. Normale læderjakker er ofte lavet med et blødere materiale som f.eks. uld på indersiden så den føles rigtig dejlig mod huden og kan give lidt varme. En god læderjakke er så holdbar, at hvis du behandler den godt så kan du stadig gå med den om f.eks. 30 år.

Hvordan vedligeholder jeg min læderjakke?

En læderjakke kræver, at du vedligeholder den for, at den kan beholde sine gode egenskaber. Læder vil med tiden tørre ud og blive stift, da den ikke længere sider på et dyr. Derfor skal du sørge for, at give en en ordentlig omgang læderfedt/lædersværte engang imellem, så forbliver den dejlig blød og lækker. Læder kan med tiden også blive misfarvet, hvis det udsættes for meget sollys. Dette kan du forebygge ved ikke, at opbevare din læderjakke ved et vindue og helst ikke i et værelse der er alt for varmt. Varme kan også gøre læderet stift/tørt. Så længe du husker, at bruge noget læderfedt engang imellem, så skal din læderjakke nok holde i rigtig mange år. Bliver den beskidt, kan du tage en fugtig klud og tørre den af.

Hvilke læderjakker kan anbefales?

Jeg har skrevet lidt om, hvilke læderjakker jeg har erfaring med øverst i denne artikel. Det er alle jakker som jeg syntes har virket som gode jakker, men det er min personlige mening, og du må derfor selv finde ud af hvad du syntes passer til dig.

Hvor kan man købe en læderjakke?

Det kan være svært, at finde et ordentligt udvalg af læderjakker i normale tøjbutikker. Du skal som regel over i en motorcykelforretning for, at kunne finde et bare ok udvalg, men så er stilen også lagt. Du kan dog finde et rimelig godt udvalg på nettet, hvor priserne også er noget lavere end i butikkerne. Denne webshop er et godt sted, at kigge efter en ny læderjakke.

powered by Typeform